Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

   Katedra Technologii Węglowodanów
   i Przetwórstwa Zbóż

    Wydział Technologii Żywności
    Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

plik svg - godło
  • Struktura i właściwości funkcjonalne skrobi różnego pochodzenia botanicznego
  • Właściwości molekularne polisacharydów
  • Chemiczna, fizyczna i enzymatyczna modyfikacja polisacharydów i oligosacharydów z możliwością modyfikacji kombinowanej
  • Kompleksy inkluzyjne cyklooligosacharydów
  • Interakcje skrobi z hydrokoloidami polisacharydowymi
  • Wartość technologiczna zbóż, roślin strączkowych i bulwiastych
  • Innowacyjne receptury i technologie produkcji pieczywa tradycyjnego, bezglutenowego i cukierniczego
  • Otrzymywanie, właściwości i zastosowanie zbożowych preparatów dietetycznych - koncentratów β-glukanów i pentozanów
  • Zawartość akryloamidu i HMF w produktach spożywczych
  • Fortyfikacja produktów spożywczych w surowce będące źródłami związków bioaktywnych i prozdrowotnych
  • Produkty innowacyjne z wykorzystaniem technologii „zero waste”
  • Metody przedłużania trwałości produktów spożywczych
  • Właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne produktów pszczelich
  • Nowatorskie produkty na bazie surowców węglowodanowych
  • Biodegradowalne folie spożywcze