Katedra Technologii Węglowodanów
i Przetwórstwa Zbóż
Wydział Technologii Żywności
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Kierunki badań
- Struktura i właściwości funkcjonalne skrobi różnego pochodzenia botanicznego
- Właściwości molekularne polisacharydów
- Chemiczna, fizyczna i enzymatyczna modyfikacja polisacharydów i oligosacharydów z możliwością modyfikacji kombinowanej
- Kompleksy inkluzyjne cyklooligosacharydów
- Interakcje skrobi z hydrokoloidami polisacharydowymi
- Wartość technologiczna zbóż, roślin strączkowych i bulwiastych
- Innowacyjne receptury i technologie produkcji pieczywa tradycyjnego, bezglutenowego i cukierniczego
- Otrzymywanie, właściwości i zastosowanie zbożowych preparatów dietetycznych - koncentratów β-glukanów i pentozanów
- Zawartość akryloamidu i HMF w produktach spożywczych
- Fortyfikacja produktów spożywczych w surowce będące źródłami związków bioaktywnych i prozdrowotnych
- Produkty innowacyjne z wykorzystaniem technologii „zero waste”
- Metody przedłużania trwałości produktów spożywczych
- Właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne produktów pszczelich
- Nowatorskie produkty na bazie surowców węglowodanowych
- Biodegradowalne folie spożywcze