Katedra Technologii Węglowodanów
i Przetwórstwa Zbóż
Wydział Technologii Żywności
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Oferta dla biznesu
Analiza ziarna i mąki:
- Celność i wyrównanie ziarna zbóż z wykorzystaniem sit Steineckera - Vogla
- Gęstość w stanie zsypnym (PN-EN ISO 7971-3:2010 Ziarno zbóż. Oznaczanie gęstości w
stanie zsypnym zwanej masą hektolitrową. Część 3: Metoda odwoławcza) - Przemiał laboratoryjny ziarna zbóż z wykorzystaniem młyna Quadrumat Junior III
- Stopień rozdrobnienia mąki z wykorzystaniem sit o określonej wielkości oczek
- Oznaczanie wodochłonności i właściwości reologicznych ciasta (PN-EN ISO 5530-1:2015) z
wykorzystaniem farinografu - Oznaczanie lepkości mąki lub kleików skrobiowych (PN-EN ISO 7973:2016) z wykorzystaniem
amylografu Wiskozymetr Mikro Visco - Liczba opadania (PN-EN ISO 3093:2010 Pszenica, żyto i mąki z nich uzyskane, pszenica durum i
semolina - oznaczanie liczby opadania metodą Hagberga – Pertena) - Test Zeleny'ego (PN-EN ISO 5529:2010 Pszenica - oznaczanie wskaźnika sedymentacyjnego - Test
Zeleny'ego) - Gluten Index( ICC Standard No. 155. Determination of Wet Gluten Quantity and Quality (Gluten
Index ac. to Perten) of Whole Wheat Meal and Wheat Flour (Triticum aestivum)) - Oznaczanie kwasowości tłuszczowej mąki (PN ISO 7305:2001 Przetwory zbożowe. Oznaczanie
kwasowości tłuszczowej)
Analiza pieczywa:
- Próbny wypiek laboratoryjny z wykorzystaniem pieca modułowego MIVE CONDO
- Objętość wyrobów piekarskich i cukierniczych z wykorzystaniem laserowego urządzenia do
badania objętości Volscan - Oznaczanie tekstury z wykorzystaniem analizatora tekstury TA XT PLUS
- Oznaczanie kwasowości pieczywa (PN-A-74108:1996 Pieczywo. Metody badań
- Oznaczanie zawartości chlorków metodą miareczkową Mohr
Analizy skrobi, ziemniaków, buraków cukrowych:
- Oznaczanie fosforu w skrobi (PN-EN ISO 3946:2000 Skrobia i produkty pochodne. Oznaczanie
całkowitej zawartości fosforu) metodą spektrofotometryczną - Oznaczenie pozostałych składników niewęglowodanowych (białka, tłuszczu, popiołu)
- Oznaczanie zawartości sacharozy w buraku cukrowym metodą ekstrakcji na zimno lub
polarymetrycznie w cukrze handlowym - Oznaczanie skrobiowości ziemniaków metodą wagi hydrostatycznej (wagi Reimana Parowa)
Analizy fizyko-chemiczne:
- Oznaczenie barwy przy użyciu spektrofotometru Konica Minolta CM -5
- Oznaczanie wilgotności metodą suszarkową
- Oznaczanie zawartości białka metodą Kjeldahla przy użyciu jednostki destylacyjnej Kjeltec
2200 - Oznaczanie zawartości tłuszczu metodą Soxhleta przy użyciu systemu ekstrakcyjnego
Soxtec 2055 - Oznaczanie zawartości popiołu metodą spopielania wg norm AOAC
- Oznaczanie zawartości cukrów ogółem metodą Luffa -Schoorla
- Oznaczanie zawartości cukrów ogółem metodą Lane -Eynona
- Oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego (frakcja rozpuszczalna i nierozpuszczalna)
metodą enzymatyczną AOAC 991.43 - Oznaczanie zawartości skrobi całkowite metodą enzymatyczną AOAC 996.11
- Oznaczanie zawartości skrobi opornej metodą enzymatyczną AOAC 2002.02
- Oznaczanie zawartości β – glukanów metodą enzymatyczną AOAC 995.16
- Oznaczanie trwałości wyrobów ciastkarskich i cukierniczych
- Oznaczanie Liczby kwasowej i nadtlenkowej w wyekstrahowanym tłuszczu metodą miareczkową
Analizy antyoksydantów w próbkach spożywczych:
- Oznaczanie zawartości polifenoli ogółem metodą spektrofotometryczną wg Singletona i wsp.
(1999) - Oznaczanie zawartości polifenoli ogółem, flawonoli, kwasów fenolowych i antocjanów
metodą spektrofotometryczną wg Mazza i wsp . (1999) z modyfkacją Oomah i in. (2005) - Oznaczanie zawartości flawonoidów metodą spektrofotometryczną wg El Hariri i in (1991)
- Oznaczanie aktywności antyoksydacyjnej z rodnikiem DPPH
- Oznaczanie aktywności antyoksydacyjnej z rodnikiem ABTS
- Oznaczanie aktywności antyoksydacyjnej metodą FOMO
- Oznaczanie aktywności antyoksydacyjnej metodą FRAP
- Oznaczenie sumy karotenoidów wg STN 560053, 1996 no5 Praha
- Oznaczenie zdolności do chelatowania jonów żelaza jako element oszacowania aktywności
antyoksydacyjnej próbek żywności
Analizy reologiczne:
- Badania wytrzymałościowe folii
- Wyznaczanie krzywych płynięcia
- Test pętli histerezy
- Oznaczanie lepkości przy zmiennej temperaturze
- Oznaczanie właściwości lepkosprężystych - zakres liniowej lepkosprężystości
- Oznaczanie właściwości lepkosprężystych - przemiatanie częstotliwością
- Oznaczenie właściwości lepkosprężystych - zmiany właściwości lepkosprężystych w czasie
- Oznaczenie właściwości lepkosprężystych - zmiany właściwości lepkosprężystych przy
zmiennej temperaturze - Analizy chromatograficzne
- Oznaczenia chromatograficzne kwasów tłuszczowych
- Oznaczenia chromatograficzne wybranych izomerów tokoferoli i fitosteroli
Doradztwo:
- W zakresie profilu badawczego Katedry.
Konsultacje:
- W zakresie profilu badawczego Katedr